Lattrop: sterren kijken in Twente

Provincie Overijssel
Lattrop: sterren kijken in Twente
Alle geluksplekken >> Lattrop: sterren kijken in Twente

Sterren kijken in Lattrop: de droomplek van Hennie Gosemeijer

Lattrop heeft een van de leukere sterrenwachten van Nederland. ’s Nachts is het er namelijk nog echt donker. Anders dan de sterrenwachten in de steden wordt het zicht op de sterren hier minder gehinderd door omgevingslicht.

Je zou het een uit de hand gelopen hobby kunnen noemen. In 1964 bouwde de Lattropse amateur-astronoom Hennie Gosemeijer er zijn eerste kijker, zijn eigen ‘Twentse kiekkast’. Later is deze uitgebreid met een planetarium en een grote publiekstelescoop. Hennie is al enige tijd overleden, maar zijn passie, sterrenwacht Cosmos, wordt voortgezet door vrijwilligers. Sommige van hen zijn nog jong, opgegroeid met nieuwsgierigheid naar die grote koepel aan de rand van het dorp.

Hun uitleg is helder en niet te gecompliceerd. Dit werkt aanstekelijk en laat ruimte over voor de fantasie die bij sterren hoort. De koepel wordt elke zaterdag – bij redelijk weer uiteraard – voor het publiek geopend. Altijd weer spannend of er veel te zien zal zijn. Vooral een bezoek in augustus is de moeite waard, want dan worden er speciale ‘vallende sterrenavonden’ georganiseerd. Vaak combineren mensen dit met een uitje naar het nabij gelegen gezellige kunstenaarsdorp Ootmarsum.

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving

In vergelijking met de Randstad is de hemelhelderheid in het noordoosten van Twente nog vrij goed. Bepalend is of er bevolkingskernen liggen in de buurt van de sterrenwacht. In dit geval valt de verstoring door omgevingslicht mee: de sterrenwacht ligt precies in een natuurstrook tussen twee hele kleine dorpjes in, Lattrop en Tilligle .

Adres Sterrenwacht: Frensdorferweg 22, Lattrop-Breklenkamp.

Factoren:

Reliëf
Arcadisch landschap
Kunst / wetenschap
Ruimtebeleving

Deel deze plek:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Andere geluksplekken:

De ecokathedraal in Mildam

De ecokathedraal in Mildam, de favoriet van Liesbeth Liesbeth Paardekooper’s oplaadplek is het land-artproject, de Ecokathedraal op de Yntzelaan in

Het Drielandenpunt in Vaals

Gerhard Caubo en het grenzeloze zwieren rond het Drielandenpunt Gerhard komt uit Vaals en roemt dit zuidelijkste puntje van Nederland.