Olst en de landgoederen langs de IJssel

Provincie Overijssel
Olst en de landgoederen langs de IJssel
Alle geluksplekken >> Olst en de landgoederen langs de IJssel

Landgoederen langs de IJssel: het buitenleven van Marion van Amelrooij

“Het mooie is dat je hier op een paar vierkante kilometer heel verschillende landschappen aantreft: de uiterwaarden van de IJssel, de bossen rond de landgoederen en het agrarisch landschap met koeien, schapen en akkerbouw. Een tien jaar geleden verhuisde ik vanuit het Franse platteland naar Deventer. Toen ik hier weer ging wonen en werken, miste ik het buitenleven. Ik was gewend aan een grote tuin omringd door het bos. Daarom heb ik me aangemeld als groenvrijwilliger bij het IJssellandschap. Heerlijk om ’s morgens vroeg naar een klus te fietsen en een ochtend in het bos bezig te zijn! Het voelt nu ook alsof die prachtige landgoederen een beetje van mij zijn.

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving

Marion noemt de afwisseling van het landschap (uiterwaarden, bossen en agrarisch landschap), de buitenplaatsen, de oude bomen, en de follies als de belangrijkste factoren voor haar geluksbeleving. Al deze factoren zijn terug te zien op de kaarten van de Atlas NK en LO met uitzondering van de follies…: 

  • Atlas NK: de afwisseling van het landschap; alle paarse kleuren zijn verschillende vormen van landbouw, zoals akkerbouw, fruitteelt, gras, maïs en groente; de uiterwaarden langs de IJssel maken onderdeel uit van de EHS. Net als de bossen (die herken je aan de hoge dichtheid van hoge bomen). Tot slot zie je dat er weinig bebouwing is in dit gebied (dat zijn de plekken die niet ingekleurd zijn, zoals Deventer in het zuiden).
  • Atlas LO toont dat er inderdaad verschillende buitenplaatsen liggen in dit IJsselgebied. 

Adres:Haereweg 4, Olst

Factoren:

Historisch / monumentaal
Stilte
Herberg
Oude/bijzondere bomen

Deel deze plek:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Scheveningen

kicke! in Scheveningen: Fonger’s geliefde surfstrand   ‘Van jongs af aan hou ik al van sensatiesporten. Als kind omarmde ik het

Lytsewierrum

Edith’s groene gras rond Lytsewierrum Tot 2004 woonde Edith nog in de provincie Utrecht, tot ze met haar man een