Landgoederen langs de IJssel: het buitenleven van Marion van Amelrooij 

 

“Het mooie is dat je hier op een paar vierkante kilometer heel verschillende landschappen aantreft: de uiterwaarden van de IJssel, de bossen rond de landgoederen en het agrarisch landschap met koeien, schapen en akkerbouw. Een tien jaar geleden verhuisde ik vanuit het Franse platteland naar Deventer. Toen ik hier weer ging wonen en werken, miste ik het buitenleven. Ik was gewend aan een grote tuin omringd door het bos. Daarom heb ik me aangemeld als groenvrijwilliger bij het IJssellandschap. Heerlijk om ’s morgens vroeg naar een klus te fietsen en een ochtend in het bos bezig te zijn! Het voelt nu ook alsof die prachtige landgoederen een beetje van mij zijn.

De Sallandse buitenplaatsen moesten rust en grandeur uitstralen. Vaak werden de tuinen in Engelse stijl aangelegd met waterpartijen en slim gebruik van bestaande hoogteverschillen. Je ziet er allerlei trends uit de 19e eeuw terug zoals de ruïne folly bij De Haere: een schijnruïne die puur is aangelegd als tuindecoratie. Op de buitenplaatsen vind je prachtige oude bomen. Bijvoorbeeld de Kozakkenlinde, een boom van meer dan 500 jaar oud bij Keizersrande. Volgens de overlevering werd de linde door de Kozakken gebruikt als uitkijkpost om het beleg van Deventer door de Franse soldaten in de gaten te houden. Geweldig toch dat die bomen er nog altijd staan?”

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving

Adres:Haereweg 4, Olst

Kaarten Atlas Natuurlijk Kapitaal

Kaart Atlas Leefomgeving

Marion noemt de afwisseling van het landschap (uiterwaarden, bossen en agrarisch landschap), de buitenplaatsen, de oude bomen, en de follies als de belangrijkste factoren voor haar geluksbeleving. Al deze factoren zijn terug te zien op de kaarten van de Atlas NK en LO met uitzondering van de follies…: 

  • Atlas NK: de afwisseling van het landschap; alle paarse kleuren zijn verschillende vormen van landbouw, zoals akkerbouw, fruitteelt, gras, maïs en groente; de uiterwaarden langs de IJssel maken onderdeel uit van de EHS. Net als de bossen (die herken je aan de hoge dichtheid van hoge bomen). Tot slot zie je dat er weinig bebouwing is in dit gebied (dat zijn de plekken die niet ingekleurd zijn, zoals Deventer in het zuiden).

  • Atlas LO toont dat er inderdaad verschillende buitenplaatsen liggen in dit IJsselgebied.