Het weerwater in Almere

De nieuwe ruimte van Jan van Olst

Midden in de stad Almere ligt het weerwater, de lievelingsplek van trainer en voormalig huisarts Jan van Olst. Hij woonde en werkte jarenlang in Almere. “Het weerwater is een ingepolderd gebied waar vervolgens weer zand is weggegraven voor de bouw van de A6. Zo is het opnieuw onder water komen te staan vandaar de naam weerwater. Het natuurgebied ligt tussen woonkernen. Ik woonde er dichtbij en ging er vaak wandelen met de hond in het park dat 7 km lang, als een schil om het water heen ligt. Het uitzicht op de skyline van Almere met ondergaande zon vind ik spectaculair. Vooral vanuit het Lumièrepark, dan zie je de reflectie in het water zo goed. Het geeft me een gevoel van nieuwe ruimte.

Relatie met de Atlas Leefomgeving

De ruimtelijke beleving is goed te begrijpen gezien de grootte van het meer middenin het centrum van Almere. Op de kaart zie je dat het gebied vrij vol bebouwd is: er liggen veel bevolkingskernen om het meer. Ook het recreatiegebied is zichtbaar adhv de groenkaart.

Op de kaarten is niet te zien dat het water een skyline heeft met hoge moderne gebouwen maar je kunt – eenmaal wetende dat het er is – wel opmaken waar deze ligt gezien de grote blokken en de afwezigheid van groen. Je kunt om het meer fietsen, zie de fietsknopennetwerkkaart.

Kaarten Atlas Leefomgeving